Zonnepanelen vormen een duurzame investering die groene energie produceren hetgeen zowel financieel voordelig en goed voor het milieu is. U verlaagt het EPC-peil van uw woning en verhoogt de waarde. Met een thuisbatterij kan u deze stroom zelfs opslaan voor nachtgebruik. Dit verlaagt uw energiefactuur enorm en geeft een aantrekkelijk rendement op uw investering.
- U bespaart geld op uw elektriciteitsfactuur
- U verkleint uw ecologische voetafdruk
- Duurzame vorm van hernieuwbare energie die u op gemiddeld 7 jaar al terugverdient
- Onroerend goed: u verhoogt de waarde van uw woning
- Minder afhankelijk van brandstof prijsschommelingen (olie, gas)
We nemen zo snel mogelijk contact op.
Bent u van plan om zonnepanelen te kopen in Limburg? Ook al zijn de subsidies sinds 2024 weg, het rendement op deze zonnepanelen wordt alsmaar hoger. Sinds 2012 is ook de prijs van zonnepanelen aanzienlijk gedaald op basis van prijs per Wp. De kosten van hangen voornamelijk af van het aantal panelen dat u wilt installeren. Neem contact op met ons voor een zonnepanelen installatie.
De voordelen van zonnepanelen bij nieuwbouw en energetische renovatie
Sinds de implementatie van de 'EnergiePrestatie en Binnenklimaat' (EPB) regelgeving in 2016, is het naleven van deze normen voor het realiseren van nieuwe woningen in Vlaanderen, inclusief steden zoals Hasselt, niet alleen een verplichting maar ook een kans om vanaf het ontwerp stadium geavanceerde duurzaamheidsconcepten en energiebesparende technieken te integreren. Deze voorschriften, die vereisen dat bouwprojecten een bepaalde hoeveelheid ecologisch verantwoorde energie per jaar opwekken, benadrukken het significante belang van zonne-energieoplossingen in de moderne vastgoedontwikkeling. In Hasselt en daarbuiten maken zonnepaneelsystemen, voor zowel nieuwbouw als omvangrijke energie-efficiëntie renovaties, een directe methode mogelijk voor het verlagen van elektriciteitsfacturen, het verhogen van de duurzaamheid, en het minimaliseren van de impact op het milieu, waardoor ze een essentiële factor worden in de actuele bouw- en renovatiestrategieën. De integratie van zonne-energietechnologieën, specifiek in Hasselt, bevordert niet alleen de naleving van groene standaarden, maar verhoogt ook de waarde en de aantrekkelijkheid van onroerend goed op lange termijn, wat ze tot een verstandige keuze maakt voor het verduurzamen van elke vastgoedportfolio.
Voorwaarden en som hangen af van uw EPC-waarde
De korting die u kan krijgen is altijd een percentage van de onroerende voorheffing gedurende een aantal jaar. Er zijn drie factoren die bepalen hoe groot de korting is en hoe lang ze toegekend blijft:
- Wanneer werd de stedenbouwkundige vergunning aangevraagd?
- Gaat het over een nieuwbouw (of gelijkgesteld) of over een ingrijpende energetische renovatie?
- Hoeveel bedraagt het E-peil op 1 januari van het aanslagjaar?
Het berekende E-peil moet betrekking hebben op het volledige gebouw. Alleen het oorspronkelijk E-peil op het EPC waarde bij de bouw is bepalend voor de korting. Als u na de vaststelling van het E-peil nog extra maatregelen neemt om het gebouw nog energiezuiniger te maken, dan heeft dat helaas geen invloed meer op de toekenning van de korting.
Verschillende soorten zonnepanelen celtechnologieën:
Bij MD Solektra bv zetten we vol in op duurzaamheid met onze geavanceerde zonnepanelen, die uitblinken in duurzaamheid, efficiëntie en esthetiek. Ontdek onze diverse celtechnologieën, ontworpen voor maximale prestaties en minimale ecologische impact.
Bent u van een omliggende regio? Wij plaatsten ook al glas-glas panelen in omliggende gemeenten. U kan bijvoorbeeld dus ook zonnepanelen kopen in Diepenbeek of zonnepanelen laten installeren in Genk.
Monokristallijne Zonnepanelen
Deze panelen zijn duurder bij aankoop maar leveren veel energie op lange termijn. Ze zijn ideaal voor kleine ruimtes, duurzaam en betrouwbaar voor het opwekken van veel zonne-energie.
Polykristallijne Zonnepanelen
Polykristallijne panelen zijn betaalbaar en presteren goed. Hun blauwe kleur werkt goed in verschillende lichtomstandigheden. Geschikt voor zowel huizen als bedrijven, bieden ze een goede balans tussen prijs en efficiëntie.
Dunne-film Zonnepanelen
Flexibel en licht, deze panelen passen goed op unieke plekken zoals gebogen daken of in gebouwen met ingebouwde zonnepanelen. Ze presteren goed onder wisselende lichtomstandigheden, zoals op bewolkte dagen of in schaduwrijke gebieden.
Amorfe Silicium Zonnepanelen
Amorfe silicium panelen zijn zeer flexibel en geschikt voor lichte, draagbare toepassingen zoals zonne-energie rugzakken of flexibele daken.
PERC Zonnepanelen
PERC-panelen gebruiken geavanceerde technologie om meer licht te vangen en minder te verliezen. Dit leidt tot hogere energieopbrengsten, zelfs bij minder ideale lichtomstandigheden, en draagt bij aan een lagere ecologische voetafdruk.
Is mijn dak in orde voor zonnepanelen?
Om te bepalen of je dak geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen, zijn er enkele factoren die u in overweging moet nemen. Hier is een overzicht van daktypes die in orde zijn voor zonnepanelen en daktypes die mogelijk problemen kunnen opleveren:
Daken die in orde zijn voor zonnepanelen:
Daken die niet naar het noorden gericht zijn, vangen over het algemeen het meeste zonlicht op en zijn ideaal voor zonnepanelen.
Daken met voldoende oppervlakte: Grotere, ononderbroken dakoppervlakken bieden ruimte voor meer zonnepanelen, wat leidt tot een hogere energieopbrengst.
Stevige, structureel gezonde daken: Daken die in goede staat zijn en het gewicht van de zonnepanelen kunnen dragen zonder aanvullende versterking.
Daken die niet in orde zijn (of rendement verlagen) voor zonnepanelen:
Noord-gerichte daken: In het noordelijk halfrond vangen noord-gerichte daken minder zonlicht, wat de efficiëntie van zonnepanelen kan verminderen.
Sterk beschaduwde daken: Daken die het grootste deel van de dag in de schaduw liggen door bomen, gebouwen of andere obstakels, zijn minder geschikt voor zonnepanelen.
Daken met veel obstakels: Schoorstenen, dakkapellen en andere uitsteeksels kunnen schaduw werpen en de plaatsingsmogelijkheden voor zonnepanelen beperken.
Oude of beschadigde daken: Daken die aan het eind van hun levensduur zijn of significante schade hebben, moeten mogelijk eerst gerepareerd of vervangen worden voordat zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden.
Daken met asbest.
Bij daken waar de panelen moeilijk of niet op het dak geplaatst kunnen worden, is in de tuin ook een mogelijkheid. Platte daken zijn tevens ook goed.
Daken die mogelijk niet in orde zijn voor zonnepanelen:
Noord-gerichte daken: In het noordelijk halfrond vangen noord-gerichte daken minder zonlicht, wat de efficiëntie van zonnepanelen kan verminderen.
Sterk beschaduwde daken: Daken die het grootste deel van de dag in de schaduw liggen door bomen, gebouwen of andere obstakels, zijn minder geschikt voor zonnepanelen.
Daken met veel obstakels: Schoorstenen, dakkapellen en andere uitsteeksels kunnen schaduw werpen en de plaatsingsmogelijkheden voor zonnepanelen beperken.
Oude of beschadigde daken: Daken die aan het eind van hun levensduur zijn of significante schade hebben, moeten mogelijk eerst gerepareerd of vervangen worden voordat zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden.
Daken met een zeer steile of zeer flauwe helling: Extreem steile of bijna vlakke daken kunnen uitdagingen opleveren voor de installatie en optimalisatie van zonnepanelen.
Kan ik mijn dak in orde brengen voor panelen? Hoe?
Als uw dak in eerste instantie niet geschikt lijkt voor zonnepanelen, zijn er verschillende maatregelen die u kunt nemen om het alsnog voor te bereiden op een succesvolle installatie. Allereerst, als uw dak een noordelijke oriëntatie heeft en u woont op het noordelijk halfrond, kunt u overwegen om zonnepanelen op een verhoogde structuur te plaatsen die ze naar het zuiden richt, zodat ze meer zonlicht kunnen vangen. Voor daken die te veel in de schaduw liggen, kan het snoeien van bomen of het aanpassen van de omgeving rondom uw huis helpen om meer zonlicht op uw dak te krijgen.
Bij daken met veel obstakels zoals schoorstenen of dakkapellen kunt u met een expert overleggen om een installatieplan op te stellen dat de beschikbare ruimte maximaliseert en de impact van schaduw minimaliseert. Als uw dak oud of beschadigd is, is het essentieel om reparaties of zelfs een volledige vervanging te overwegen voordat u met de installatie van zonnepanelen begint. Dit zorgt niet alleen voor een veilige basis voor uw zonnepanelen maar kan ook de levensduur van uw dak verlengen.
Voor daken met een extreme helling kan het gebruik van speciale montagesystemen die de panelen in een optimale hoek plaatsen, de efficiëntie van de zonne-energieopwekking aanzienlijk verbeteren. Het is belangrijk om een gecertificeerde installateur te raadplegen die ervaring heeft met het aanpakken van dergelijke uitdagingen, zodat uw zonne-energiesysteem veilig en effectief kan worden geïnstalleerd.
Het is belangrijk om een professionele beoordeling van uw dak te laten uitvoeren voordat u besluit tot de installatie van zonnepanelen, om te verzekeren dat uw dak geschikt is en om het maximale rendement uit uw investering te halen.
Onderhoud van zonnepanelen: essentieel voor optimale prestaties
Zonnepanelen staan bekend om hun duurzaamheid en lage onderhoudsbehoefte. Toch is jaarlijks onderhoud cruciaal om hun efficiëntie en levensduur te behouden. Wij adviseren om minimaal één keer per jaar te controleren op bladeren, takken, vogelpoep of ander vuil. Deze natuurlijke resten kunnen de energieopbrengst significant verminderen. Het zorgvuldig verwijderen van dit vuil verbetert de prestaties van uw zonne-energiesysteem aanzienlijk.
Een praktijkvoorbeeld hiervan is een gezin in Limburg dat na een stormachtige herfst een daling van meer dan 15% in energieproductie ervoer. Door simpelweg de panelen te reinigen, herstelde hun energieopbrengst zich tot de verwachte niveaus. Dit benadrukt het belang van regelmatig onderhoud voor optimale werking.
Door deze onderhoudstaken jaarlijks uit te voeren, zorgen we ervoor dat uw investering in zonne-energie effectief blijft op de lange termijn.
Als we bij u thuis in Hasselt panelen installeren kan u altijd extra tips vragen!
Zonnepanelen combineren met een thuisbatterij
- Maximaliseert zonne-energie: Slaat overdag opgewekte energie op voor gebruik.
- Vermindert netafhankelijkheid: Verlaagt de behoefte aan elektriciteit van het net, wat leidt tot besparingen op energiekosten.
- Verhoogt zelfvoorziening: Maakt huishoudens onafhankelijker van externe stroomvoorzieningen.
- Duurzaamheid: Vermindert CO2-uitstoot door optimaal gebruik van groene energie.
- Kosteneffectief: Biedt een duurzame en financieel voordelige energieoplossing aangepast aan behoeften van het huishouden.
Elektriciteitsprijs stijgt alleen maar op lang termijn
Start nu met besparen. Het installeren van zonnepanelen biedt een bescherming tegen toekomstige verhogingen van de elektriciteitsprijzen. Eigenaren van woningen ouder dan 10 jaar profiteren van een verlaagd btw-tarief van 6%, terwijl voor nieuwbouwwoningen een tarief van 21% geldt.
De kosten van zonnepanelen variëren naargelang het type paneel, met monokristallijne en polykristallijne panelen als de meest gebruikelijke opties. Technologische innovaties hebben de efficiëntie van zonnepanelen sterk verbeterd, waardoor ze een steeds aantrekkelijkere optie worden vergeleken met de stijgende kosten van elektriciteit geproduceerd met fossiele brandstoffen.
Veelgestelde vragen
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen werken door zonlicht om te zetten in elektriciteit met behulp van fotovoltaïsche cellen. Deze cellen bestaan uit meerdere lagen halfgeleidend materiaal, zoals silicium. Ze zijn tevens ook 90% recycleerbaar.
Zijn er nog premies voor zonnepanelen? (Vlaanderen)
Nee, vanaf 2024 is er geen premie meer voor zonnepanelen, een belangrijk onderdeel van de energietransitie. De regeling voor de premie werd versneld stopgezet. 2023 was het laatste jaar met een maximumbedrag van 375 EUR voor deze investering.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Het aantal panelen dat je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren, zoals je energieverbruik en de efficiëntie van de panelen.
Wat is de levensduur van zonnepanelen? Hoe lang gaan ze mee?
Zonnepanelen hebben een geschatte levensduur van 20 tot 40 jaar, maar dit is nog moeilijk te harden. Na een tijd kunnen ze wel iets minder efficiënt worden, maar ze blijven nog steeds energie opwekken. Laat ze om de 5 tot 10 jaar eens schoonmaken.
Kan ik zonnepanelen zelf installeren?
Ja, dat kan onder begeleiding van ons. Het wordt aanbevolen om zonnepanelen door een professional te laten installeren om ervoor te zorgen dat ze correct worden geplaatst, en juist aangesloten worden op het elektriciteitsnet.
Is er een garantie?
Ja, de door ons geleverde zonnepanelen komen met een aantrekkelijke fabrieksgarantie van vele jaren, afhankelijk van welk merk/type panelen dat u kiest. Contacteer ons voor meer informatie!
Vraag gratis een offerte aan
Wij proberen u zo spoedig mogelijk te helpen en reageren binnen 24 tot 48 uur op al uw vragen.
We nemen zo snel mogelijk contact op.